Kampen om svinn

Rema 1000 har siden høsten 2019 hatt et samarbeid med fritidsklubben Qltura.

I avtalen de har opprettholdt siden Oktober står det at de er velkommen til å ta imot mat fra Rema 1000, noe som ellers hadde blitt kastet på grunn av utgått dato.
– I løpet av én uke går det cirka 2-5000,- kr i svinn», sier Kent Kristoffersen, som er kjøpmann for Rema 1000. «Vi har et godt system som gjør at vi unngår store mengder svinn per uke. Bønder plukker opp svinn fra frukt og grønt, dette mates da til høns og andre dyr.

Svinn er vanskelig å unngå siden butikkene må kjøpe inn store mengder av varene for å selge videre. På grunn av nettopp dette systemet til Rema har de under en halv prosent svinn i omsetningen deres. I følge Kent jobbes det hver dag for å unngå svinn mest mulig.

Bruk sansene

Noen tips fra Kent for å unngå svinn i hverdagen er å ikke bare følge med på utløpsdato, men å også bruke sansene sine for å dømme kvaliteten på produktet.
– Selv om produktet har gått ut på dato er produktene ofte enda av god kvalitet. Helst se på produktet og lukt på det for å vurdere om det enda er av god kvalitet. Denne metoden kan brukes på alt av varer fra meieri til frukt og grønt til tørrvarer. Mange varer kommer med ‘best før, men også godt etter’ derimot burde man være litt mer forsiktig med varer som er markert med ‘siste forbruksdato’, men også dette er vanligvis fortsatt godt etter datoen siden mye av det er kjølevarer og vi holder godt øye med temperaturene i kjølerne våre.

Kent sier han er veldig fornøyd med avtalen Qltura har med Rema og føler at maten går til nytte hos noen som har bruk for det i stede for å bli kastet bort. Rema 1000 kunne gjerne tenke seg å opprette avtaler med andre rundt omkring for å minske svinn enda mer, men ønsker å være forsikret at de som dem har avtaler med opprettholder dette og henter maten når den blir satt ut. Enkelt person eller bedrift, så lenge svinnet minskes og de blir forsikret at maten blir plukket opp så er de fornøyd og ønsker gjerne at andre tar kontakt med dem for å opprette en lignende avtale.

Her vises noen av varene Qltura får gjennom svinn-avtalen med Rema 1000, på esken vises også «Keep it» temperaturmålerne som brukes på diverse kjølevarer hos Rema.

Enda et tiltak Rema bruker er «Keep it», det er en temperaturmåler som er mye mer presis når det kommer til kvaliteten på produktet siden det må holde en viss temperatur, den er altså mer nøyaktig enn selve datoen på pakningen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s